Get Adobe Flash player

Tomater

TomatfatSugen på annorlunda tomater? Odla själv!

Som trädgårdsskötare och trädgårdsdesigner har jag mycket med trädgård att göra. Folk brukar fråga om jag hinner med alla mina egna trädgårdsintressen. Det gör jag.

Ett av mina intressen är att odla tomater.

Det ger en speciell tillfredsställelse att sätta det lilla fröet i jorden och vänta, vänta, och titta ner i krukan och så… få se den lilla grodden börja sitt liv.

Jag samlar så smått på annorlunda sorter och har nu ca 30 olika. Grönrandiga, svarta, vita, rosa, små små vinbärstomater, stora bifftomater, runda körsbärstomater och avlånga plommontomater. Fantasieggande namn så som Tigerella, Svart afrikan, Chio chio san och Chocolate cherry. Kommer fler från Tradera nästa vecka. Hur ska allt få plats!?

I mars sätter jag mina tomatfrön. Som riktmärke har jag min sons födelsedag 15 mars.

Sätter man tidigare, blir tomatplantan ranglig, lång och smal som en Twiggy.

Det går även bra att sätta senare, första delen av april. Det viktigaste för plantan är ljuset och inte solvärmen som man kanske kan tro. Har något att göra med fotosyntesen som får alla växter att börja växa på våren. Heja fotosyntesen!

Hur gör man då när man ska plantera sina tomatfrön? Inte svårt alls.

Först behöver man förstås tomatfrö. Har man varit duktig så har man sparat frön från sina egna tomater från året innan. Annars får man köpa påsar i affären eller på nätet. Tradera är en riktig guldgruva för tomatfröjägare som gillar roliga sorter. Mycket billigare än från fröfirmorna.

Varning! Har du svårt att låta bli att köpa för många sorter, titta ej på Tradera.

Använd såjord, vanlig jord blir för kraftig för det lilla fröet.

Fyrkantiga plastkrukor blir bäst. Är dom fyrkantiga tar dom mindre plats.

Vattna jorden innan, annars kan fröet lätt rinna bort från sin plats i krukan.

Jag brukar sätta tre till fyra frö i varje kruka. En del säger att man ska sätta fler, för det är alltid någon som inte kommer upp. Men dom kommer ju upp allihop, dom små rackarna.

Tomatfrö är mörkgroende, alltså dom ska ner en bit under jorden, ca 1 cm blir bra.

Sätt krukorna varmt och mörkt och börja kolla noga efter ca tre-fyra dagar. Så fort dom börjat gro vill dom stå ljust.

Plantan vill alltså ha det svalt och ljust. Inte det lättaste i ett fönster där ljuset finns, men där ett elementet oftast sitter under.

Hur som helst är fönstret ett bra ställe. Fönster i uterum, källare och andra svala rum är bättre.

När tomatplantorna fått sina första karaktärsblad, dom som kommer efter hjärtbladen, och liksom buffar på varann för det är lite trångt, då är det dags att plantera om i varsin egen kruka. Tänkt på det här innan du sätter fröna, det kan bli en väldig massa krukor.

Räkna med att få plantera om plantorna två gånger till innan dom sätts ut i friheten.

Plantorna måste också avhärdas innan dom slutligen planteras på sin uteplats i ett växthus, eller i en varm rabatt mot en södervägg. Avhärdas betyder att man vänjer dom försiktigt, lite i taget vid utelivet. Solen bränner på tomaten precis som på oss blekansikten. Ställ ut plantan en molnig dag första gången eller under en fiberduk. I början räcker det med någon timme. Öka sen dosen successivt. Månadsskiftet maj/juni brukar vara ok att plantera ner dom i jorden. Kolla väderleksrapporten noga, järnnätterna kan komma även i början av juni.

Nu är det dags att vänta igen.  Denna gång på att få känna smaken på en solvarm, ekologisk och egenodlad tomat. Vilken lycka!!

Lycka till med odlandet !

En fräckis!

En fräckis!

4 kommentarer till Tomater

 • anne Hargeson:

  mycket enkelt o trevligt skrivet – t o m jag får lust att sätta ett tomatfrö. Det är kul med de olika sorterna, hade en granne i Dalarna som odlade de mest bisarra. Men inte var det speciallt goda alla ggr.. Plommontomater, plommonkörsbärstomater o körsbärstomater gillar jag bäst – och röda ska de vara! Alltså smakmässigt, annars är ju kul – gillar oftast det udda,,,,,

 • monica:

  Min favorit smakmässigt heter Green Zebra, med en touch av vindruva!

 • Kerstin Cederholm:

  Förra året hade vi många sorter och fick riklig skörd. Men det bästa resultatet fick vi av de frön vi hadde sått själva. Se´n köpte vi fyra plantor på växthuset. De blev visserligen stora och yviga, men gav inte lika många tomater och dessa var mer smaklösa än de vi hade sått själva. Så i år blir det bara egensådd. Det var bra att få ett riktmärke när sådd går bäst, inomhus. Vi har tänkt runt 15 mars, när vi är tillbaka efter Kanariesemester och kan sköta om dem. Har du frön som du även säljer?

 • monica:

  Den erfarenheten har jag också, att dom godaste tomaterna blir av egensådd. Fick också en planta från en plantskola, massa små tomater, tror den hette Tiny Tim eller Tom Thumb eller nåt sånt, väldigt dålig smak ingen sötma alls. Kanske får tomatplantorna för mycket gödsel och växer för fort.
  Ja, jag har massor av frön, ca 25 olika sorter.Välkommen till Trädgård Gotland.

Av mig får du hjälp med att skapa din drömträdgård efter dina önskemål. Jag utför alla slags arbeten i trädgården och gör det som du inte kan, inte vill eller har tid och lust att utföra.

Jag har utbildning och arbetslivserfarenhet inom trädgård, bl.a odling, växtkunskap, busk -trädbeskärning och design.

Mob 0707 415 470

Monica Olsson

Kategorier